Göteborgs Specialistmottagning - urologi
 

Information till dig som ska genomgå korrektionsplastik vid krokig penis

Allmänt

Krokig penis vid erektion kan vara medfött men vanligare är att det beror på en ärrvävnad i svällkroppsväggen som kallas induratio penis plastica. Ärrvävnaden kan man ofta känna som en knuta och den gör att svällkroppsväggen inte kan töjas ut vid stånd och penis kröker då åt de håll där ärrvävnaden sitter. Tillståndet är helt godartat.

Krökningen är i början vanligen förenad med en svidande känsla vid erektion. Ärrvävnaden är då aktiv. När erektionen inte längre är smärtsam har ärrvävnaden inaktiverats och krökningen brukar då avstanna. Om då krökningen gör det svårt att genomföra samlag överväger man operation.

Inför operation

Följ noga de fasteregler och den duschinstruktion som kommer på separata lappar med kallelsen till operation. Du kommer i allmänhet till Vårdavdelningen på operationsdagens morgon.

Operation

Operationen sker i narkos. Vid operationen sätter man ett eller flera stygn i svällkroppsväggen på den konvexa sidan av penis. Detta förkortar därmed svällkroppsväggen där och rätar upp krökningen. Under operationen testar man med en konstgjord erektion att penis verkligen blir upprätad men man kan inte garantera att den efter läkningen blir exakt rak. I slutet av operationen sätter man en kateter i urinröret.

Efter operation

Efter operation får man ligga några timmar på så kallad uppvakningsavdelning, därefter sker överflyttning till Vårdavdelningen. Katetern avlägsnas på morgonen dagen efter operationsdagen och förbandet byts. Därefter går man hem efter att ha kissat.

Efter hemkomst

Såret på penis är i allmänhet täckt av en tunn plastfilm som tillåter att du duschar. Oftast syr vi såret med stygn som försvinner av sig själv. Om så inte är fallet får du vid hemgång en remiss till distriktssköterskan för att ta bort stygnen efter 7-10 dagar.

Efter operation rekommenderar vi avhållsamhet med samlag under cirka 6 veckor. Spontana erektioner, exempelvis på natten gör ingen skada men är oftast smärtsamma i början. Smärtan brukar avta successivt under 1-2 mån. Stygnen i svällkroppsväggen kan man ofta känna som små knutor när svullnaden gått ner. Ibland kan det kvarstå en liten midja och ibland en viss breddökning av penis efter operationen. Detta är normalt. Operationen medför också att penis förkortas 1-2 cm i erigerat tillstånd.

Komplikationer

Blödning och infektion är sällsynta komplikationer efter denna operation.

Sjukskrivning

Upp till 2 veckor beroende på typ av arbete.

Frågor

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta urologkliniken på tel 031-40 25 50  via e-post info@urologix.se