Göteborgs Specialistmottagning - urologi
 

Information till dig som ska opereras för pungvattenbråck

Allmänt

Pungåderbråck sitter nästa alltid på vänster sida. Pungåderbråck bildas därför att det har blivit för högt tryck i blodådern från pungen. Denna blodåder går upp till njurkärlen och tömmer sig där och där är ett kraftigt blodflöde som kan ge detta höga tryck.

Pungåderbråck är inte skadligt men kan vara obehagligt då det ger tyngdkänsla och en sänkning av punghalvan i stående. I sällsynta fall kan pungåderbråck påverka spermiernas kvalitet så att befruktning kan försvåras.

Operation

Operationen går till så att man knyter av den vidgade blodådern. Denna blodåder ligger innanför bukväggen och operationen blir som en lindrig blindtarmsoperation fast den sker på vänster sida av buken.

Efter operation

Man kan oftast gå hem samma dag. Lättare smärta i såret fr a vid rörelser är vanligt och brukar försvinna efter några veckor. Om man har hårt fysiskt arbete kan man behöva vara sjukskriven några veckor. Om huden är sydd med stygn som ej försvinner av sig själva skall dessa tas bort efter 7-10 dagar.

Frågor

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta urologkliniken på tel 031-40 25 50 eller via e-post

info@urologix.se